Tko je ukrao malu balerinu

Milan Fošner / Mario Kovač

Gradsko kazalište Jastrebarsko početkom 2023. godine premijerno je izvelo predstavu „Tko je ukrao malu balerinu“ i pritom pokazalo kako iz ljubavi prema kazališnim daskama i publici nastaje čarolija. Čarobne su i veze koje su povezale sve elemente ove predstave, od glumaca, do redatelja i autora teksta napisanog po samim glumcima. 
 
Milan Fošner napisao je tekst „po narudžbi“ jaskanskih kazalištaraca, a sam se toliko oduševio njime da ga je odlučio proširiti u roman. Pod redateljskom palicom Marija Kovača i uz asistenciju Mije Matasić posljednjih su se mjeseci tako održavale intenzivne probe, a oduševljenje publike na svim dosadašnjim izvedbama pokazalo je kako je zaista riječ o zanimljivoj i uspješnoj suradnji. 
 
Sama predstava detektivska je drama s elementima komedije i napeti triler koji se gleda u jednom dahu, no uz puno smijeha i emocija, što je publika koja prati radi Gradskog kazališta Jastrebarsko i očekivala. U središtu priče nalazi se suspendirani detektiv Ivica Vinković koji na prijelazu tisućljeća upada u paukovu mrežu intriga, krađe umjetnina i ubojstva.
 
Ulogu glavnog lika Ivice Vinkovića utjelovio je Velimir Kokot, njegovu pomoćnicu Katarinu Sever Lucija Severinac, misterioznu Vandu Majer igrale su Klara Blažek i Jelena Crnković, a suprugu Ivice Vinkovića Boženu Petra Cvetić i Elizabeta Nemec. Publiku je dobro nasmijao i Miroslav Borojević u ulozi budućeg gradonačelnika Miroslava Markovića, kao i braća Dren – Leon Bastašić, Ivan Puškar i Igor Stanković. Svoje su umijeće pokazali i Damir Kuzmić, Dominik Sečen, Ivan Vinšćak i Lea Đido Božak. 
 
Na svim dosadašnjim izvedbama moglo se osjetiti kako glumci, tehničko i umjetničko osoblje Gradskog kazališta Jastrebarsko žive za kazalište, a ne od kazališta, što pokazuje i snagu ove skupine koja u svojim redovima ima kreativce od zanata. Osobe su to koje na najkvalitetniji način mogu paralelno osmišljavati plakat za predstavu, šaptati pored pozornice, osmišljavati rasvjetu, scenu i kostime, ali i prodavati karte na ulazu. 
 
Glumice i glumci predstave „Tko je ukrao malu balerinu“ osvojili su u travnju 2023. godine gotovo sve glumačke nagrade na Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije te povijesnim rezultatom potvrdili svoju kvalitetu i predanost kazalištu. 
 
Nagrade za najbolju glavnu žensku i glavnu mušku ulogu osvojili su Lucija Severinac po prvi put i Velimir Kokot po čak šesti put, a izniman glumački talent potvrdio je i Igor Stanković koji je osvojio svoju drugu nagradu na županijskoj razini, ovoga puta za najbolju sporednu mušku ulogu. U kategoriji za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu nominirani su bili i Klara Blažek i Ivan Puškar. 
 
Osvojene nagrade potvrđuju kako jaskansko kazalište ponovno ima hit predstavu, a neki od glumaca bi, kako su istaknuli selektorica i povjerenstvo, mogli stati rame uz rame profesionalcima. Prema njihovim riječima nova jaskanska predstava bila je najkompletnija predstava koja zaslužuje biti na repertoaru profesionalnog kazališta stoga i ne čudi da je pred prepunom dvoranom Scene Vidra odigrana i u srcu grada Zagreba.
 
Gradsko kazalište Jastrebarsko ove godine slavi svoj 55. rođendan i još jednu godinu dokazuje kako i dalje drži ljestvicu vrlo visoko i da je u kazališnom svijetu bez premca ne samo u Jastrebarskom, već i u širem okruženju.

 

O PREDSTAVI

Naziv predstave: Tko je ukrao malu balerinu
Autor teksta: Milan Fošner
Redatelj: Mario Kovač
Asistentica redatelja: Mia Matasić


UMJETNIČKO I TEHNIČKO OSOBLJE

Kostimografija: Zdenka Novosel
Scena i rekviziti: Miroslav Borojević, Leon Bastašić, Lucija Severinac, Maja Sadiković i Mia Matasić
Glazbu odabrao: Mario Kovač
Majstori rasvjete: Ivica i Krešimir Batušić
Majstori tona:  Željko Rački i Maja Sadiković
Majstor fotografije: Ivan Borojević
Šaptačice: Ivana Kokot Radelja i Sonja Stanković
Dizajn plakata i programa: Sonja Stanković

Praizvedbe: 29., 30. i 31. ožujka 2023. godine


GLUMCI I ULOGE

1. Velimir Kokot - Ivica Vinković
2. Lucija Severinac - Katarinan Sever - Keti
3. Klara Blažek i Jelena Crnković - Vanda Majer
4. Petra Cvetić i Elizabeta Nemec - Božena
5. Miroslav Borojević - Miroslav Marković - Miki
6. Leon Bastašić i Ivan Puškar - Zdravko Dren / policajac
7. Igor Stanković - Mrga Dren
8. Damir Kuzmić - Dalibor
9. Dominik Sečen i Ivan Vinšćak - Dragi / Slavičin muž
10. Lea Đido Božak - Slavica

 

TEHNIČKI PODACI O PREDSTAVI

Trajanje predstave: 90 minute

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić