Kazalište „zaplavilo“ Jasku

Spektakularno otvorenje festivala u perivoju za pamćenje


Gradsko kazalište Jastrebarsko u subotu, 4. lipnja 2016. promoviralo je ovogodišnji „ŽIS“ na ulicama našeg grada. Uz centralni punkt kod pošte, vedri kazalištarci dijelili su promotivni materijal i balone na ulicama i kafićima. Velik broj građana iskoristio je ovu prigodu i nabavio karte za jednu od predstojećih predstava. Kao i lani, među našim sugrađanima vladao je velik interes za plavim majicama i bedževima koji nose slogan festivala „Život je najbolji reŽISer.“Promocija festivala nastavljena je u poslijepodnevnim satima u jaskanskom perivoju, gdje je na natjecanju u pripremanju roštilja, u sklopu manifestacije „Poslovni uzlet“, kazališna ekipa osvojila treće mjesto. Obilje smijeha i zajedništva najbolji su uvod u Festival, koji je otvoren u petak, 10. lipnja 2016. u jaskanskom perivoju.
U programu se moglo naći za svakog ponešto, a sva događanja tijekom prvoga vikenda su bila besplatna. Kao i ranijih godina, festival je otvoren uz izložbu fotografija pristiglih na fotonatječaj. Tom su prigodom proglašeni dobitnici prve tri nagrade. Igor Vereš ovogodišnji je pobjednik sa svojom fotografijom "Journey" koja mu je donijela GoPro kameru.

Otvorenje festivala spektakularno je održano u amfiteatru uz dvorac. Kroz otvorenje su nas raznim skečevima vodili mladi glumci i polaznici glumačke radionice, a otvorenje fotoizložbe je svojim nastupom uveličao jaskanski zbor „Ad Hoc“.
Dan kasnije, u subotu 11.06.2016., na istoj lokaciji, ali u žitnici dvorca Erdödy, sve ljubitelje kazališta dočekala je večer ispunjena smijehom, uz nastupe etabliranih inozemnih i domaćih stand up komičara; Tina Vodopivca, Tihomira Oreškovića i Tina Sedlara. Nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane, tako da su mnogi stojeći uživali u velikoj dozi smijeha.
Za one najmlađe, pravi dan za posjet festivalu „ŽIS“ bila je nedjelja, kada je u jutarnjim satima, ponovno u Žitnici u jaskanskom perivoju odigrana predstava namijenjena upravo njima. Ponovno se tražio stolac više.

Po prvi puta ŽIS je ove godine izašao na jaskanske ulice te je dio programa održan na otvorenom. Kao prirodna kulisa u tu je svrhu poslužio perivoj dvorca Erdody, što je naišlo na izvrstan prijem kod Jaskanaca. Po prvi puta je u službi kazališne umjetnosti bila i jaskanska Žitnica, čiji su prvi kat, brojni naši sugrađani premijerno vidjeli, upravo zahvaljujući „ŽIS“-u. Na već tradicionalni fotonatječaj i ove je godine pristiglo mnogo fotografija iz zemlje i inozemstva, a pobjedu je odnio Igor Vereš iz Vrbovca sa svojim radom „The Journey.

Drugog vikenda održavanja festivala, program je preseljen u jaskanski Dom kulture, a u dva dana odigrane su izvrsne predstave gostujućih kazališta, koja su sva redom izborila sudjelovanje na državnoj smotri kazališnih amatera.
U subotu, 18.06.2016. u našem gradu gostovalo je kazalište „Mika Živković“ iz Retkovaca, već dobro poznato jaskanskoj publici. Ovaj put je izvelo predstavu „Čudo u Poskokovoj Dragi“. Festival je ove godine zatvorilo Gradsko kazalište Đurđevac, predstavom. „Večera sa carem“, koja je odigrana u nedjelju 19.06.2016.

Festival „ŽIS“ proteklih je godina naišao na izvanredan prijem Jaskanaca i njihovih gostiju. Dosadašnjom organizacijom ovog Festivala, GKJ je osiguralo stipendije za nekoliko naših srednjoškolaca te omogućilo jaskanskoj mladeži da besplatno pohađa glumačke radionice pod vodstvom profesionalne redateljice Ive Srnec, mag. art. To sve ne bi bilo moguće bez svesrdne dosadašnje podrške Grada Jastrebarskog, Zagrebačke županije, Ministarstva kulture, kojima se ove godine pridružuju i Savjet mladih grada Jastrebarskog te Savjet mladih Zagrebačke županije. Svoju zahvalnost dugujemo i Turističkoj zajednici grada Jastrebarskog, Zajednici kulturno umjetničkih udruga grada Jastrebarskog te Centru za kulturu Jastrebarsko. Zahvaljujemo na potpori i medijima bez kojih ne bismo uspjeli u svojim ciljevima. I na kraju, ali najvažnije: najviše zahvaljujemo našim dragim Jaskancima, koji su pokazali da im je festival „ŽIS“ ušao u srca te ih pozivamo da i narednih godina uživaju u programu festivala!

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić