Dramska družina Tomaš Mikloušić

Dramska družina ''Tomaš Mikloušić'' nazvana je nimalo slučajno po starom kajkavskom piscu i domoljubu, Tomašu Mikloušiću (1767-1833), rođenom u Jastrebarskom 17. listopada 1767. Bio je pisac, priređivač i nakladnik kajkavskih drama. 

Njegovom dramom "Imenoslavnik" započeo je 1791. rad zagrebačkog sjemeništa. Bio je i pisac kalendara, gramatičar, prigodničar, bibliofil, sakupljač narodnog blaga, pjesnik i zvjezdoznanac. Bavio se i nakladništvom - tiskao je hrvatske kajkavske igrokaze: 1821.  ''Ljubomirović ili prijatel pravi'' (kajkavizirana Goldonijeva komedija ''Il vero amico'') te komediju ''Matijaš Grabancijaš dijak'' Tituša Brezovačkog. Svoju dramu "Huta pri Savi" ili "Ljubav za ljubav" izdao je 1822, a iste godine tiskana je i francuska komedija "Lizimakuš ali mačuhinski nazlob" u slobodnom prijevodu Josipa Sibenega. Godinu dana kasnije, 1823, u Mikloušićevom izdanju izlazi "veseli igrokaz" "Diogeneš Tituša Brezovačkog.

Poticaj za osnivanje dramske grupe u Jaski stigao je od članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jastrebarsko. Želja mladih vatrogasaca bila je da se igra neki komad jaskanskog pisca Janka Matka, ali se Nino Škrabe kojem su se obratili za vođenje grupe i režiju odlučio za ''Ljubicu'' Augusta Šenoe.
Od tog trenutka, Nino Škrabe je bio redatelj i umjetnički voditelj kazališta punih 44 godine. Pod njegovom su palicom stasale mnoge generacije jaskanskih glumaca i odigrano je preko 30 predstava.