Početak kazališne djelatnosti u Jastrebarskom

Osnivanjem Dramske družine ''Tomaš Mikloušić' 1968. započelo je sustavno i kontinuirano djelovanje današnjeg Gradskog kazališta Jastrebarsko. No, to nikako ne znači da u jaskanskom kraju već i ranije nije bilo kazališne aktivnosti.

Učitelj Luka Vranko osnovao je 1860. Dobrovoljno kazališno društvo. Ono se nažalost  razišlo za godinu dana, ali je obnavljano još dva puta. U okviru Hrvatskog pjevačkog društva ''Javor'' priređivane su prije 2. svjetskog rata i kazališne predstave. Opereta ''Ukradeni noćobdija'' izvedena je u Jastrebarskom 8. prosinca 1933.

Pravnik Franjo Šujster-Fer bio je autor, redatelj i glavni glumac ''Velikog fašničkog spelavanja'' održanog 19. veljače 1939. kada je prikazana ''Francekova komedija iz jušarskog života u 2 čina'' pod naslovom ''Jušarski panj''.
Nakon 2. svjetskog rata predstave su se uglavnom pripremale u jaskanskoj osnovnoj školi. Više od trideset godina, od prvih poslijeratnih priredbi do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća, autor scenografije i kostima za sve kazališne predstave u Jastrebarskom bio je Ivica Škrabe.